Suzanne de Vries – Bewoner Aliantus

Suzanne de Vries – Bewoner Aliantus

Suzanne de Vries – Oudkerk is de moeder van Carel de Vries, initiatiefnemer van Aliantus. Zoals te lezen valt in het interview met hem is de ontstaansgeschiedenis van Aliantus nauw met haar specifieke woonwensen verbonden. Haar hele leven heeft zij samen met haar – inmiddels overleden -  echtgenoot huizen gebouwd en verbouwd. Daaruit is een uitgesproken visie ontstaan over hoe wonen in zijn werk gaat. Eigentijdse bouw met veel licht en ruimte is van grote invloed op het welbevinden van bewoners, vindt zij.

Nu nog zelfredzaam, maar hoe lang nog?
Suzanne de Vries: “ik ben inmiddels 93 jaar en dat merk ik steeds meer. Ik ben mijn hele leven fit en gezond geweest maar de laatste tijd nemen de ongemakken toch wel toe. Lopen gaat steeds slechter en mijn gezichtsvermogen neemt af. Gelukkig werkt mijn hoofd nog prima, ik lees met veel plezier de krant en ik probeer de nieuw verschenen boeken bij te houden. Helaas kan ik niet meer autorijden waardoor mijn wereld ineens veel kleiner is geworden. Ik heb wel een scootmobiel gekocht, maar daarvan is de reikwijdte natuurlijk maar beperkt. Veel van mijn familieleden en vrienden zijn inmiddels gestorven, dus ook op die manier is mijn wereld gekrompen”.

Wonen
Altijd hebben zij en haar echtgenoot hun huizen verbouwd, vaak zelfs heel ingrijpend. Suzanne de Vries: “van jongs af aan heb ik mijn eigen woonomgeving kunnen maken met lichte, eigentijdse ruimtes. In mijn appartement in Aliantus Oud Seyst heb ik ook weer veel glas en een heerlijk balkon aan de tuin waardoor ik de wereld kan binnenhalen. De appartementen zijn licht en ruim en van alle gemakken voorzien. Ik hoef dus geen concessies te doen aan mijn wooncomfort. Ik kan niet wachten om straks in het voorjaar van de prachtige tuin gebruik te kunnen maken. Bovendien is Aliantus Oud Seyst zo centraal gelegen dat ik allerlei voorzieningen zoals theater Figi en de winkels direct binnen handbereik heb”.

Gezelligheid
Veel mensen van hoge leeftijd hebben inmiddels hun partner en veel van hun familieleden en vrienden verloren. Aanspraak en gezelligheid komt dus niet meer vanzelf. Aliantus wil in haar huizen nadrukkelijk een ontmoetingsplaats creëren voor de bewoners. Daarvoor is de begane grond ingericht met een restaurant, een tuinkamer, een bibliotheek en een atelier. Mevrouw de Vries: “ik merk dat ik in Aliantus Oud Seyst onder gelijkgestemde leeftijdgenoten woon. Ik heb er erg naar uitgekeken om met elkaar te dineren, goede gesprekken te hebben en van een huisconcert of een lezing te genieten. Die gezelligheid heb ik de laatste jaren toen ik alleen woonde misschien wel het meest gemist”.

Zorg
De fysieke ongemakken waarover mevrouw de Vries vertelt hebben inmiddels tot een zorgvraag geleid. En daarmee dus ook tot het inroepen van hulp bij haar dagelijkse bezigheden zoals douchen en aankleden. Een hele stap om die gewone dingen uit handen te moeten geven, vindt zij.  Suzanne de Vries: “Ik ben zo blij dat ik nu in Aliantus Oud Seyst woon. Het is een enorme geruststelling dat een vast team van toegewijd personeel mij de hulp en zorg die ik nodig heb kan verlenen. Niet iedere dag een ander gezicht, maar vaste medewerkers die ik kan vertrouwen. Bovendien, ik weet niet hoe mijn zorgvraag zich in de toekomst zal ontwikkelen, dus het is een geruststellend idee dat ik bij Aliantus altijd zal kunnen blijven wonen”. Mevrouw de Vries realiseert zich dat haar geest nu nog scherp en helder is, maar dat ook bij haar klachten van dementie kunnen optreden. Zij vindt het dan ook een hele geruststelling dat Aliantus onder hetzelfde dak ook woonstudio’s speciaal voor dementerenden heeft. Als het nodig is kan een interne verhuizing dus geregeld worden.

Tenslotte
Vlak voordat wij dit gesprek afronden voegt mevrouw de Vries nog toe: “mijn verwachtingen van Aliantus Oud Seyst zijn overtroffen: het gebouw, de tuin en de appartementen zijn werkelijk prachtig! Ik hoop dan ook dat velen mijn enthousiasme delen en snel zullen inschrijven op een appartement. Dan maken we met elkaar van Aliantus Oud Seyst een heerlijke plek om te wonen!”.

Overzicht verhalen