Kleinschalige particuliere ouderenzorg | Aliantus Zeist

Wonen zoals thuis – het kan bij Aliantus

Een woning huren binnen Aliantus betekent dat u woont in uw eigen (zorg)studio of appartement, waarbij u uw eigen ritme bepaalt en er deskundige 24-uurszorg beschikbaar is. De sfeer binnen ons woonzorgcentrum is huiselijk door de kleinschalige opzet. Uniek is de mogelijkheid om met uw partner binnen ons particuliere verzorgingshuis te wonen. Als een van beide partners een zorgindicatie WLZ heeft, kan een echtpaar zich inschrijven voor een studio of appartement. Zo kunt u samen nog zoveel mogelijk genieten van alle privacy, service en activiteiten, terwijl onze medewerkers voor u klaarstaan.

Kleinschalige particuliere ouderenzorg-met partner
Wat is een particuliere zorginstelling

Particuliere ouderenzorg, voor uzelf of samen met uw partner

Als het thuis niet meer zo makkelijk gaat vanwege lichamelijke problemen of klachten van dementie biedt Aliantus een prettige woonomgeving en deskundige zorg. Dit kan voor uzelf zijn, uw partner of uw familielid. Onze zorg is kleinschalig, we beschikken over 18 zorgstudio’s en 20 appartementen, zodat de sfeer huiselijk blijft. Ook echtparen kunnen – samen in één woning – bij ons terecht. Als uw man of vrouw meer zorg nodig heeft, kan het een grote uitdaging zijn om deze zorg goed te regelen en met een gerust hart uit te besteden. Wonen bij Aliantus biedt u de rust en het vertrouwen rondom de zorg voor uw naaste. Binnen ons woonzorgcentrum woont u in uw eigen studio of appartement met behoud van eigen regie.

Specialisten in zorg voor mensen met dementie of geheugenproblemen

Zorgen voor mensen met geheugenproblemen vraagt om extra deskundigheid. In de beschermde omgeving met zorgstudio’s werken zorgmedewerkers die specifiek zijn opgeleid in dementiezorg. Zij bieden structuur en veiligheid, wat de bewoners meer rust en vertrouwen geeft. In alles wat onze medewerkers doen, kijken ze naar wat past bij de fase van dementie. Het ruime en lichte interieur van de algemene ruimtes sluit aan bij mensen met geheugenproblemen, waarbij er een link is met herinneringen aan vroeger. In het communiceren en de activiteiten sluiten de zorgmedewerkers goed aan bij wat u nog kunt, zodat u zo lang mogelijk de eigen regie behoudt.

Aansluiten bij de fase van dementie/ geheugenproblemen

Aliantus kent geen zogenoemde ‘gesloten’ ruimtes. De zorgmedewerkers houden scherp zicht op alle bewoners. Eventueel is het mogelijk om een GPS aan te schaffen voor bewoners met geheugenproblemen die graag naar buiten gaan. Dit organiseren wij altijd in goed overleg met de familie en/of contactpersonen. Een GPS volgt een signaal als de bewoner eventueel net wat te ver uit de buurt is, waarna wij de bewoner traceren en weer naar de eigen woning begeleiden.

Ook voor wat betreft de woonruimte kijken we naar wat past bij de fase van dementie. In de beginfase is wonen in een appartement mogelijk. Constateren we – in overleg met bewoner, familieleden en/of contactpersonen – dat het niet meer gaat en/of de situatie niet meer veilig genoeg is, dan is het mogelijk om intern te verhuizen naar een studio met extra zorg en moderne domotica.

Wat is de wachttijd binnen Aliantus?

Als u interesse heeft om een studio of appartement te huren, dan nodigen wij u graag uit voor een rondleiding op afspraak. Kom langs en u voelt meteen of wonen in een studio of appartement bij u (of uw familielid) past. U krijgt hiermee een goede indruk van de sfeer binnen ons particuliere verzorgingshuis, de algemene ruimtes en de eventuele eigen woning. Ook kunnen wij u op dat moment persoonlijk informeren over de wachtlijst. Liever eerst een indicatie van de wachttijd? Neem contact met ons op, dan nemen we graag de mogelijkheden voor de korte en langere termijn met u door.

Wat is een particuliere zorginstelling?

In een particuliere zorginstelling worden bewoners gezien als huurders, die één bedrag betalen voor de huur van de woning en de bijkomende servicekosten. De zorg wordt verleend op basis van thuiszorg en wordt betaald vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ) op basis van het persoonsgebonden budget (PGB) of vanuit de zorgverzekeringswet (Zvw). Afhankelijk van de zorgindicatie wordt bepaald vanuit welke wet uw zorgkosten betaald worden. Door deze onderverdeling – kosten voor zorg los van het vaste maandbedrag – ontstaat financiële ruimte voor service, zoals de inzet van gastvrouwen en een chef-kok.

Wat kost particuliere ouderenzorg?

Bij particuliere ouderenzorg betaalt u de huur en service in één bedrag, ook wel de woonservicekosten genoemd. Binnen Aliantus vindt u zorgstudio’s en appartementen waarbij de kosten afhankelijk zijn van de grootte van de studio of het appartement en de ligging. Ter indicatie: de bedragen voor een studio (28 m2 tot 39 m2) zijn vanaf € 4.500, – en voor een 2- of 3 kamerappartement (60 m2 tot 93 m2) vanaf € 5.550, – per maand. Aanvullend betaalt u de wettelijke bijdrage aan het CAK. Lees meer over de woonservice– en zorgkosten.

Wat is inbegrepen in de woonservicekosten?

Naast de huurkosten – waarvan de hoogte afhangt van het aantal vierkante meters van uw zorgstudio of appartement – is in de woonservicekosten ook een bedrag opgenomen voor de service. Denk hierbij aan het schoonhouden van uw studio of appartement, was- en strijkservice en een gevarieerd activiteitenprogramma. Onder servicekosten vallen ook de dagverse maaltijden in ons restaurant en (een groot gedeelte van de eigen) consumpties. Daarnaast valt de vergoeding voor gastvrouwen – die beschikbaar zijn om bijvoorbeeld de krant met u te lezen of een rondje te lopen – onder de servicekosten.

Wie betaalt de kosten voor extra zorg, zoals de huisarts of fysiotherapeut?

De zorg door uw huisarts, fysiotherapeut en andere therapeuten is net zo geregeld als wanneer u thuis woont. In ons particuliere verzorgingshuis zijn er geen vaste artsen of therapeuten in dienst. Dus: uw huisarts, fysiotherapeut en bijvoorbeeld de ergotherapeut zijn een eerstelijnsvoorziening, wat inhoudt dat deze uit uw basisverzekering en/of aanvullende verzekering betaald worden. U kunt uw eigen huisarts behouden of u laten inschrijven bij de huisarts verbonden aan Aliantus Oud Seyst. In overleg met de zorg kan de huisarts u bezoeken of wordt uw hulpvraag besproken tijdens de wekelijkse visite.